LFC Weekend 2023 – Duitsland

Inmiddels is het fotoweekend 2023 weer achter de rug en we kunnen het als een groot succes bestempelen!

Met negen clubleden vertrokken we vrijdagochtend vanuit Lelystad naar onze eerste stop; Bad Salzuflen.

Bad Salzuflen

Bad Salzuflen is sinds het begin van de 19e eeuw een kuuroord en sinds 2013 ook een zogenoemd Kneippkuuroord (een kuuroord die de principes van Sebastian Kneipp aanhouden). Een in het oog springend bouwwerk in het centrum zijn de gradeerwerken. Deze grote muren van hout, waarin bossen van fijne takken zijn verwerkt halen mineralen als kalk uit het zouthoudende water. Het resultaat is water met een veel zuiverder zoutoplossing die meer gezondheidsvoordelen zou moeten opleveren.

Na de gebruikelijke “koffie met appeltaart” is het weekend officieel geopend.

Vanuit Bad Salzulfen vervolgen we onze weg om in te checken in ons hotel in het plaatsje Berlebeck. In het hotel Haus am wasserfall wachtte ons een gastvrij ontvangst, hotel is dit weekend onze uitvalsbasis voor de verschillende activiteiten.

Das Hermannsdenkmall

Met zijn drieën hebben we een bezoek gebracht aan Das Hermannsdenkmall, het grootste standbeeld in Duitsland dat vanaf zijn ruim 26 meter hoge sokkel uitkijkt over de omgeving van Detmold. Het beeld zelf is 26,5 meter hoog en weegt maar liefst 42.800 kilogram.

Het monument, waarvan de bouw in 1838 begon naar ontwerp van Ernst von Bandel, eert Arminius der Cherusker. Heermann is een afleiding van het Latijnse Arminius. Het wapenfeit van Arminius was dat hij in het jaar 9 na Christus de Romeinen wist te verslaan waardoor de omgeving niet door de Romeinen gedomineerd zou worden.

Voor het avondeten schoven we aan bij Strate’s Brauhaus een gezellig restaurant in Detmold. Onder het genot van een drankje hebben we de dag nog even nabesproken op het balkon van ons hotel.

Freilichtsmuseum Detmold

Zaterdag stond in het teken van het openluchtmuseum Detmold, dit 100 hectare grote museum vol met oude gebouwen en werkplaatsen maakt het tot een zeer fotogenieke locatie. Een deel van de leden koos de huifkar als vervoersmiddel over het uitgestrekte museum terrein. 

De gebouwen zijn op een drietal locaties geconcentreerd en naar thema opgedeeld. De boerderijen, het dorp en de molen. Op verschillende plekken worden er demonstraties gegeven, zo kun je een kijkje nemen bij de smid, de pottenbakker en de watermolen. Ook raakten we in gesprek met de verzorger van de (trek)paarden, die eerder in Flevoland blijkt te hebben gewerkt. Hij spreekt een aardig woordje Nederlands en gaf leuke feiten over de paarden in het museum.

Die Externsteine

Het weer werkte erg mee, met een stralend blauwe lucht en 24 graden mochten we niet klagen. Aan het begin van de middag zijn we met een klein groepje naar een van de andere bezienswaardigheden in de omgeving gegaan. Die externsteine is een beschermd natuurpark met daarin een aantal granieten stenen torens. De hoogste toren is 31,6 meter hoog. 

Deze natuurlijk ontstane torens zijn inmiddels een attractie geworden. Via een trappenstelsel kun je, na het kopen van een entreebewijs, naar de top klimmen waar onder andere een klein altaar terug te vinden is. Ook zijn er verschillende in steen uitgehouwen afbeeldingen te vinden op de route omhoog en naar beneden. 

Om de torens zijn verschillende wandelroutes uitgezet die een mooi zicht geven op de bosrijke omgeving. Na een mooie wandeling en natuurlijk vele foto’s was de middag grotendeels voorbij.

Het avondeten was door Leo geregeld bij Gasthaus Schlobeit in het plaatsje Horn. Na een prima avondmaal, met wat luidruchtige medegasten, vertrokken we weer richting hotel voor onze laatste overnachting. Door het mooie weer konden we nog lang genieten op het balkon van de aangename temperatuur.

Leo Bakker

Adlerwarte Berlebeck

Zondag was onze laatste dag van ons weekend. Voordat we weer terug zouden gaan naar Lelystad hebben we de Adlerwarte in Berlebeck bezocht. Na 300 meter omhoog te zijn geklommen via steile trappen, mochten we na het kopen van een entreekaartje het park binnen. Dit vogelpark vangt gewonde vogels op om ze weer in de natuur uit te zetten maar het beschikt ook over een aantal vogels in gevangenschap die worden ingezet voor een show. 

Het park is uniek gesitueerd op een bergtop en geeft een enorm weids uitzicht over het beneden liggende dal. Op deze fantastische achtergrond geven een aantal valkeniers tweemaal per dag een spannende vogelshow met zeearenden, gieren en valken. Ook is er voldoende gelegenheid om de vogels van dichtbij te bekijken en natuurlijk te fotograferen.Na het bezoek aan de Adlerwarte was het weer tijd om richting Lelystad te vertrekken. We hebben van een geweldig weekend met uitmuntend weer kunnen genieten. Vooral dank aan Leo voor het uitzoeken van de geweldige locaties en leuke attracties. 

Diana Beem