Lezing conceptuele fotografie – Annemieke Tonner

Op 23 januari jl. mochten wij Annemieke Tonnaer in ons clublokaal verwelkomen voor een lezing over conceptuele fotografie.Annemieke laat ons eerst kennismaken met het begrip conceptuele fotografie aan de hand van een aantal voorbeelden. Hieruit blijkt hoe divers het veld conceptuele fotografie eigenlijk is, van soms heel duidelijke concepten tot voor de kijker verborgen concepten met grote verschillen in uitwerking en stijl.

Vervolgens neemt Annemieke ons mee in haar denk en werk proces; een zeer interessant onderdeel van de lezing want je kijkt als het ware mee in de gedachten van de fotograaf. De meegebrachte notitieboeken laten zien dat het zeer doordachte concepten zijn. De stijl van Annemieke is er dan ook een van veel en grondige research wat uiteindelijk leidt tot het sluitstuk, de foto’s. Ook de presentatie is onderdeel van het concept, dat is iets waar wij als fotograaf misschien wel te weinig bij stilstaan.

Dat het uitwerken van een concept niet zonder slag of stoot gaat, blijkt wel uit de doodlopende paadjes die ze ons ook laat zien. Conceptuele fotografie is niet gemakkelijk en kost veel tijd om goed te doen dat blijkt wel.

Aan de hand van een aantal projecten krijgen we de uitgewerkte foto’s te zien. Ook hier weer veel uitleg en ruimte voor vragen. Al met al een zeer leerzame avond met stof tot nadenken.

Het fotowerk van Annemieke is te vinden op haar website: https://annemieketonnaer.nl

Bedankt Annemieke!